U prvom tromjesečju trudnoće trudnica može nastaviti s programima vježbanja, u koji je bila uključena, ali samo uz dozvolu ginekologa. Kako je trudnoća fiziološko stanje, ne treba se bojati fizičke aktivnosti, ali se preporučuje pričekati završetak prvog tromjesečja i vidjeti kako napreduje trudnoća. Ako je sve uredu, nema razloga da se s fizičkom aktivnošću uz redovne kontrole ne nastavi.


Intenzitet i vrstu vježbi odnosno nastavak sportske aktivnosti treba konzultirati sa stručnjacima (ginekolog i fizioterapeut), ali se bitno ne mijenja od dosadašnjih.
Tijekom drugog tromjesečja program vježbanja može se provoditinajviše 45 minuta. On uključuje aktivnosti za cijelo tijelo uz poseban osvrt na vježbe istezanja i jačanja određenih dijelova tijela te na poboljšanje ili održavanje kondicije, neovisno o sportu koji se koristi.
U trećem tromjesečju trajanje sportske aktivnosti i vježbe ne bi smjelo trajati duže od 30 minuta uz vježbe disanja i relaksaciju. Najviše se koristi bočni, četveronožni ili položaj sjedeći na lopti, plivanje i opuštanje.
Ako trudnica već duže vremena provodi neke elemente zahtjevnijeg programa vježbanja, tada se intenzitet smanjuje za 50%, a savjetuje se više kretanja kroz plivanje ili šetanje. Posebice su dobre vježbe "mačke" u četveronožnom položaju koje će aktivirati cijelo tijelo i smanjiti eventualnu napetost i bolove u mišićima. Izvode se i vježbe mobilizacije zdjelice kao priprema za porod.

http://klokanica.24sata.hr/specijal/moje-tijelo-u-trudnoci/detaljni-vodic-kroz-vjezbanje-u-trudnoci-1300#
Pokreće Blogger.

Popular Posts