Seboreja, odnosno seboroični dermatitis je kronična upala kože, a javlja se na područjima gdje su žlijezde lojnice najbrojnije i najgušće. Pod ta “seboroična područja” spadaju vlasište i obrve, koža lica, koža oko pupka, središnji dijelovi prsnog koša, područje prepona i anusa.
Seboreja ne utječe na sveukupno zdravlje, nije zarazna i nije znak slabe osobne higijene, ali može biti vrlo neugodna.
Točan uzrok seboreje nije poznat, no smatra se kako na razvoj bolesti utječu genetsko nasljeđe i hormoni. Isto tako, na pogoršanje bolesti može uvelike utjecati emocionalni stres i klima, s obzirom na to da zimi često dolazi do pogoršanja seboreje.
Još neki čimbenici mogu utjecati na pojavu seboreje:
  • Prisutnost gljivice Pityrosporum ovale
  • Nadražaji kože
  • Imunološki poremećaji
  • Promjena pH vrijednosti kože
  • Nezdrava prehrana i alkohol
Kod djece se seboreja javlja u prva tri mjeseca života te je češća kod beba koje imajupovećanu tjelesnu težinu i hrane se umjetnim mlijekom. Smatra se kako se pojačana produkcija loja javlja zbog djelovanja majčinih hormona koji su posteljicom prešli u krvotok djeteta.

Seboreja je bolest koja se ne može trajno izliječiti, ali uz pravilnu terapiju izvana i iznutra, stanje se može znatno poboljšati.


Simptomi seboreje

Simptomi seboreje kod odraslih nastaju postupno. Seboreja se javlja na takozvanim seboroičnim područjima, koja smo spomenuli ranije u tekstu, a očituje se kao pojava žarišta ružičasto-crvene boje. Ponekad su ta žarišta lagano uzdignuta te se na njima javljaju žute ljuskice i svrbež.
Na seboroičnim područjima može se javiti i sekundarna infekcija bakterijama, pa tada nastaje vlaženje te se kasnije pojavljuju kraste. Vrlo često se javljaju i promjene na rubovima kapaka (blefaritis), koje su prepoznatljive po crvenilu i krastama koje se ljušte.
Kod djece promjene počinju u vlasištu, pojavom masnih ljuskica koje lako opadaju te iza sebe ostavljaju crvenilo. Promjene se zatim šire na lice i iza ušiju te u nabore kože, osobito u pelenskom djelu. Vrlo je česta i pojava infekcije bakterijama i Candidom

Pokreće Blogger.

Popular Posts