Od te se bolesti ne umire, ali pričinja niz problema; ograničava pokrete, uzrokuje bol i patnju, smanjuje radnu sposobnost, ometa obavljanje kućanskih poslova, pa čak onemogućava i samostalno obavljanje osnovnih higijenskih potreba. Neka reumatična oboljenja javljaju se već kod djece i mlađih osoba. No, većinom reuma pogađa one starije od 50 godina. Kod žena u potkožnom tkivu, oko lakta ili koljena, mogu se stvoriti i naslage masnog tkiva koje su bolne na dodir – lipartroza. Artrozom su najčešće zahvaćeni zglobovi prsti ruku i nogu, zatim koljena i kukovi. Simptomi se javljaju postupno – umor, bol, jutarnja zakočenost, izobličenje i zadebljanje zgloba te oštećenje zglobne funkcije. Najčešći znak artroze je bol. Karakteristično je da bol nestaje mirovanjem, a ponovno se javlja pri opterećenju, odnosno ustajanju iz kreveta ili sa stolca. Nakon kratkotrajnog razgibavanja bolovi nestaju i osoba može hodati. Samo u uznapredovaloj artrozi bol je prisutna i u pokretu i u mirovanju, pa čak može remetiti i san oboljele osobe.

Sačuvati pokretljivost Osnovna je zadaća medicinske gimnastike sačuvati ili povećati opseg pokreta u zahvaćenom zglobu te ojačati određene skupine mišića. Uz sve terapeutske postupke od medicinske gimnastike, balneoterapije pa do kirurškog zahvata, važnu ulogu u oporavku oboljele osobe ima edukacija bolesnika. Oboljela osoba mora poznavati svoju bolest, njezin tijek i prognozu, treba prihvatiti liječenje te preporučene vježbe i preventivne mjere.

Nadomak rješenju U mnogim laboratorijima svijeta ispituje se mogućnost liječenja zglobne hrskavice. Nastoji se otkriti ono što bi hrskavicu moglo potaknuti na obnovu, regeneraciju. Ispituju se citokini, produkti genetskog inženjeringa, radi se na kloniranju tkiva i čini se da znanstvenici nisu daleko od uspjeha.
Pokreće Blogger.

Popular Posts