Medicinski tekstovi iz starih vremena prepuni su savjeta za osteoartritis i reumatizam: izbjegavajte rajčice, krumpire i agrume. Izbacite iz svoje prehrane meso, začinjenu ili kiselu hranu, kavu, žitarice i bijeli šećer! Danas, vodeći specijalisti za osteoartritis smatraju kako pravilan izbor hrane može ublažiti simptome osteoartritisa, a u nekim slučajevima može biti i jedini odnosno primarni uzročnik bolova. Nažalost, to može značiti da bi Vaša najdraža hrana mogla biti i Vaš najgori mučitelj! Osteoartritis (artroza) nije prouzročena samo starenjem organizma, nego i pretjeranim trošenjem zglobne hrskavice zbog prevelike tjelesne težine, sportskih napora i opterećenja na radnom mjestu. Uz vježbanje i skidanje suvišnih kilograma, osteoartritis (artroza) se može ublažiti i pravilnom prehranom s mnogo sirovog voća i povrća, biljnih čajeva i vode. Sve dok ne osjetimo tegobe u zglobovima, ne mislimo kojim ih sve opterećenjima svakodnevno izlažemo. Tek kada se tegobe pojave postajemo svjesni uloge koju zglobovi imaju u našem životu. Na žalost, mnogi se tada suočavaju s neugodnom istinom: zaradili su artrozu, degenerativnu bolest zglobova. Tu bolest ne uzrokuje samo starenje organizma, nego i aktivnosti koje vode trošenju i propadanju zglobne hrskavice; poput nepravilnog držanja, prevelike tjelesne težine, sportskih napora ili opterećenja na radnom mjestu. Hrskavica postaje šupljikava, tanja i tvrđa, te gubi sposobnost ublažavanja opterećenja kojima je zglob bio izložen. Prostor unutar zglobova se sužava, a pri pokretima se čuju škriputavi zvukovi, takozvane krepitacije. Kost ispod hrskavice postaje gušća, a na rubovima zglobnih površina izrastaju koštane izrasline, osteofiti, koji su jedno od glavnih obilježja artroze. Zbog istrošenosti hrskavice i kosti, bolovi kod pokreta s vremenom postaju sve jači.


Pokreće Blogger.

Popular Posts