Ponekad je trudnici teško ocijeniti koje su dozvoljene granice opterećenja tijekom vježbanja što dovodi do opasnosti od preopterećenja kardiovaskularnog sustava. Kako to utječe na dijete? Znanstvenici tvrde da trudnica na umjereni napor reagira normalno i da djetetu to također odgovara. Kako bi zadovoljila svoje i potrebe djeteta za kisikom tijekom vježbi, značajno sepoveća pulsni volumen ( povećanje je i do 30%) i srčani minutni volumen, srce pojača rad. Česte su i promjene srčanog ritma. Srce u trudnoći hipertrofira, a u zadnjem se tromjesečju pomiče naviše i ulijevo.

Puls  trudnice u mirovanju je najčešće oko 90 u minuti dok u vrijeme vježbe može biti i do 140 što je gornja granica dozvoljenog. Tijekom vježbanja trudnica mora  kontrolirati puls i pratiti njegovo povećanje te o tome obavijestiti zdravstvenog stručnjaka. U stojećem položaju venski pritisak se poveća u donjim ekstremitetima zbog pojačanog pritiska maternice na preponske vene.
Neke trudnice u drugoj polovici trudnoće mogu osjetiti vrtoglavicu i slabost ako vježbaju u položaju na leđima. Razlog tome je pritisak maternice na donju šuplju venu ( vena cava inferior ). Općenito, zagrijavanje, vježbe istezanja, vježbe jačanja određenih grupa mišića, pa opet  vježbe istezanja i na kraju opuštanja, osnovni su dijelovi vježbanja u trudnoći koji se mogu kombinirati sa sportovima.

Pokreće Blogger.

Popular Posts