Najpodložnije stvaranju neugodnih strija su trudnice, posebno na trbuhu koji se naglo povećava. No, njih mogu dobiti i druge žene različite dobi i životnih navika, ali i muškarci, najčešće oni čija tjelesna težina stalno varira i pretile osobe.Primijetite li na svome tijelu ružičaste pruge – strije, znajte da je na tim mjestima tkivo oslabljeno, manje elastično. Strije nastaju pucanjem elastičnih vlakana u srednjem sloju kože, odnosno pucanjem vlakana kolagena i elastina bez kojeg koža gubi elastičnost.


Genetske predispozicije znatno utječu na njihovu pojavu; ako ih je već netko među vašom bližoj rodbini (mama, baka) imao, velike su šanse da s godinama neće zaobići ni vas. Mogu se pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, premda je uobičajeno da nastaju ondje gdje se najlakše nakuplja masnoća. Kada se pojave mogu izazvati svrab i peckanje, a nakon nekog vremena ispupčene pruge izravnaju se s površinom kože. Ubrzo postaju nekoliko nijansi svjetlije od prirodne boje kože zbog čega su uvijek vidljive. Jednom kada se pojave,  teško ih je potpuno odstraniti, no evo što možemo učiniti da budu manje uočljive.
Kada primijetite i najmanje znakove strija vrijeme je da se počne s tretiranjem tog dijela kože. Masaža sredstvima posebnom namijenjenim tom problemu neće odstraniti duboke strije, ali će spriječiti daljnje pucanje kože i dublja oštećenja. Takvi proizvodi potiču površinsku cirkulaciju, a u dermi proizvodnju elastina i kolagena. Koža postaje elastičnija i ružičaste pruge više se ne bi smjele pojavljivati na tom mjestu.
Tretmani glikolnom kiselinom i mikroinjekcijama, čiji su sastavni dio tvari koje potiču proizvodnju kolagena i elastina, najučinkovitiji su kod izraženijih strija.  Voda je vrlo važna za održavanje gipkosti kože i treba je piti što više. Jedite hranu bogatu vitaminom E ili ga uzimajte u nekom dodatku prehrani.
Kako bi se gornji sloj kože obnovio jednom u dva tjedna dobro je napraviti piling, a kožu nakon toga izmasirati maslinovim uljem koje će pomoći bržem zacjeljivanju strija.
Strije su jako osjetljive na sunčeve zrake, pa nastojte zaštititi kožu sredstvima za sunčanje s visokim zaštitnim faktorom.  Iako je moguće da svi vaši pokušaji ublažavanja oštećenja ne uspiju, ne dopustite da vas to omete u uživanju u sunčanim, ljetnim danima koji su pred nama i kada je tijelo izloženo osuđujućim pogledima znatiželjnika.
Autor: I.H., Foto: joanna wnuk/Shutterstock
Pokreće Blogger.

Popular Posts