Preventivne mjere:
– Smanjiti i održavati poželjnu
tjelesnu težinu
– U prehranu uvrstiti što više
svježeg voća i povrća
– Jesti nekoliko puta tjedno plavu
ribu
– Pripaziti na unos masnoća
(životinjskog podrijetla)
– Hranu soliti umjereno, zamijeniti
je gdje god je moguće začinskim
biljem
– Svesti na minimum konzumiranje
namirnica bogatih šećerom,
slatkiše
– Biti umjeren u konzumiranju
alkohola i kofeina
– Tijekom dana, voditi računa
o dovoljnom unosu tekućine,
najbolje je piti vodu
– Vježbajte, vježbajte...
Hrana koja može pogoršati
osteoartritis
Crveno meso, zasićene masnoće,
slatkiši, špinat, rajčica, patlidžan,
papar, kukuruz, heljda, pšenica,
brusnica, šljiva
Hrana koja može ublažiti
osteoartritis
Riba, maslinovo ulje, svježe voće i
povrće (osim navedenog), soja, zob,
ječam, lanene i bućine sjemenke
Razlozi za smanjenim unosom crvenog
mesa, ako imate osteoartritis:
– Meso (govedina, svinjetina) može
izazvati “alergijske” reakcije koje potiču
pogoršavanje artritisa
– Suhomesnati proizvodi, poput slanine,
šunke i hrenovki te hladnih narezaka, sadrže
konzervanse i druge kemijske tvari koje
kod nekih pacijenata izazivaju alergijske
artritične reakcije.
– Masti životinjskog podrijetla izazivaju upalni
proces
Plavom ribom protiv osteoartritisa
Losos, skuša, tuna, srdela obiluju omega-3
masnim kiselinama koje izravno djeluju na
obrambeni sustav. Također, masti morskog
podrijetla sprečavaju proizvodnju leukotriena
B4, upalne tvari koja je odgovorna za simptome
artritisa. Osim navedenoga, konzumacija ribe
osigurava unos kalcija, magnezija,
fosfora, fluora, joda i
bjelančevina, tvari koje
imaju važnu ulogu
u izgradnji
koštane
mase. Važno je naglasiti da je
sadržaj kalcija u ribi
dvadeset puta veći
nego u crvenom
mesu. Kalcij
zajedno s fosfatima
i karbonatima
najviše pridonosi
mehaničkim
i strukturnim
svojstvima kosti.
Preporučuje se
kuhana ili pečena
riba u aluminiskoj
foliji ili vrećici za
pečenje prelivena s
maslinovim uljem.