Preventivne mjere: – Smanjiti i održavati poželjnu tjelesnu težinu – U prehranu uvrstiti što više svježeg voća i povrća – Jesti nekoliko puta tjedno plavu ribu – Pripaziti na unos masnoća (životinjskog podrijetla) – Hranu soliti umjereno, zamijeniti je gdje god je moguće začinskim biljem – Svesti na minimum konzumiranje namirnica bogatih šećerom, slatkiše – Biti umjeren u konzumiranju alkohola i kofeina – Tijekom dana, voditi računa o dovoljnom unosu tekućine, najbolje je piti vodu – Vježbajte, vježbajte...

Hrana koja može pogoršati osteoartritis Crveno meso, zasićene masnoće, slatkiši, špinat, rajčica, patlidžan, papar, kukuruz, heljda, pšenica, brusnica, šljiva Hrana koja može ublažiti osteoartritis Riba, maslinovo ulje, svježe voće i povrće (osim navedenog), soja, zob, ječam, lanene i bućine sjemenke

Razlozi za smanjenim unosom crvenog mesa, ako imate osteoartritis: – Meso (govedina, svinjetina) može izazvati “alergijske” reakcije koje potiču pogoršavanje artritisa – Suhomesnati proizvodi, poput slanine, šunke i hrenovki te hladnih narezaka, sadrže konzervanse i druge kemijske tvari koje kod nekih pacijenata izazivaju alergijske artritične reakcije. – Masti životinjskog podrijetla izazivaju upalni proces

Plavom ribom protiv osteoartritisa Losos, skuša, tuna, srdela obiluju omega-3 masnim kiselinama koje izravno djeluju na obrambeni sustav. Također, masti morskog podrijetla sprečavaju proizvodnju leukotriena B4, upalne tvari koja je odgovorna za simptome artritisa. Osim navedenoga, konzumacija ribe osigurava unos kalcija, magnezija, fosfora, fluora, joda i bjelančevina, tvari koje imaju važnu ulogu u izgradnji koštane mase. Važno je naglasiti da je sadržaj kalcija u ribi dvadeset puta veći nego u crvenom mesu. Kalcij zajedno s fosfatima i karbonatima najviše pridonosi mehaničkim i strukturnim svojstvima kosti. Preporučuje se kuhana ili pečena riba u aluminiskoj foliji ili vrećici za pečenje prelivena s maslinovim uljem.


Pokreće Blogger.

Popular Posts