Ciroza je kronična bolest jetre, uzrokovana raznim bolestima i stanjima jetre, kao što su hepatitis i kronični alkoholizam. Naša jetra obavlja nekoliko važnih funkcija u organizmu, uključujući detoksikaciju štetnih tvari u tijelu, pomaže u čišćenju krvi kao i u stvaranju vitalnih hranjivih tvari.
Jetra je posebno osjetljiva na alkohol. Alkohol dovodi jetru do toga da ona razvije pojačanu potrebu za kisikom, a u isto vrijeme alkohol uzrokuje nakupljanje masti što jetri otežava da uzima kisik. Zatim imunološki sustav reagira tako da stvara upalni proces, koji uništava stanice jetre, koja onda zadobiva ožiljke i čvoriće.
Kod hepatitisa (B ili C) virusi koji uzrokuju hepatitis, izazivaju upalu u jetrenim stanicama, što dovodi do uništenja tih stanica. Kada je upala jaka, uništenje jetrenih stanica dodatno napreduje i tako se stvara sloj ožiljnog tkiva. Isto tako, kod teških slučajeva, jetra se može i smanjiti.
Uzrok ciroze može biti i primarna bilijarna ciroza, koja je vrlo rijetka. Kod primarne bilijarne ciroze imunološki sistem napada stanice jetre, zamjenjujući ih s nekim stranim antigenom.

Simptomi ciroze jetre

Osobe s ranim stadijem ciroze jetre obično nemaju simptome. Često se ciroza prvi put otkrije kroz rutinski test krvi ili pregled. Vaš liječnik može odrediti jedan ili više laboratorijskih testova koji bi mogli ukazivati na problem s jetrom, poput ciroze.


http://www.krenizdravo.rtl.hr/category/zdravlje/bolesti-zdravlje
Pokreće Blogger.

Popular Posts