Medicinski tekstovi iz starih vremena
prepuni su savjeta za osteoartritis i
reumatizam: izbjegavajte rajčice, krumpire
i agrume. Izbacite iz svoje prehrane meso,
začinjenu ili kiselu hranu, kavu, žitarice i
bijeli šećer!
Danas, vodeći specijalisti za osteoartritis
smatraju kako pravilan izbor hrane
može ublažiti simptome osteoartritisa,
a u nekim slučajevima može biti i jedini
odnosno primarni uzročnik bolova.
Nažalost, to može značiti da bi Vaša
najdraža hrana mogla biti i Vaš najgori
mučitelj!
Osteoartritis (artroza) nije prouzročena
samo starenjem organizma, nego i
pretjeranim trošenjem zglobne hrskavice
zbog prevelike tjelesne težine, sportskih
napora i opterećenja na radnom mjestu.
Uz vježbanje i skidanje suvišnih kilograma,
osteoartritis (artroza) se može ublažiti
i pravilnom prehranom s mnogo sirovog voća i povrća, biljnih čajeva i vode.
Sve dok ne osjetimo tegobe u
zglobovima, ne mislimo kojim ih sve
opterećenjima svakodnevno izlažemo.
Tek kada se tegobe pojave postajemo
svjesni uloge koju zglobovi imaju u
našem životu. Na žalost, mnogi se
tada suočavaju s neugodnom istinom:
zaradili su artrozu, degenerativnu bolest
zglobova. Tu bolest ne uzrokuje samo
starenje organizma, nego i aktivnosti
koje vode trošenju i propadanju zglobne
hrskavice; poput nepravilnog držanja,
prevelike tjelesne težine, sportskih
napora ili opterećenja na radnom
mjestu. Hrskavica postaje šupljikava,
tanja i tvrđa, te gubi sposobnost
ublažavanja opterećenja kojima je
zglob bio izložen. Prostor unutar
zglobova se sužava, a pri pokretima
se čuju škriputavi zvukovi, takozvane
krepitacije. Kost ispod hrskavice postaje
gušća, a na rubovima zglobnih površina
izrastaju koštane izrasline, osteofiti, koji
su jedno od glavnih obilježja artroze.
Zbog istrošenosti hrskavice i kosti,
bolovi kod pokreta s vremenom postaju
sve jači.